usps

Welke loopkruk moet ik kiezen?

Tips Kruk kopen en gebruik

 

 

Afmeting van de loopkruk

Wie krukken aan wil schaffen, moet daarbij vooral letten op de lengte en het maximaal belastbare gewicht. Dat is zo'n beetje het belangrijkste waar op gelet moet worden bij het kopen van een loopkruk.

Afstellen van de loopkruk

Zorg voor het afstellen van de kruk(ken) dat u rechtop staat met de schoenen aan en houdt uw arm ontspannen langs het lichaam. Daarbij moet de handgreep van de kruk zo ongeveer ter hoogte van uw pols zitten. De manchet moet vervolgens ongeveer 5 cm onder uw elleboog zitten.

 

Open of gesloten manchet loopkruk

Heb ik een kruk nodig met een gesloten of een (half) open manchet?
Dat kan best een beetje verwarrend zijn omdat krukken met een gesloten manchet nooit helemaal gesloten zijn maar een kleine opening aan de voorkant hebben. Dat is natuurlijk ook wel logisch, anders kan men de arm er niet in krijgen. Toch worden dit krukken met gesloten manchet  genoemd. De krukken met een (half) open manchet zijn voor de helft open en blijven niet aan de arm klemmen, zoals dat wel het geval is bij loopkrukken met een gesloten manchet.

Voordeel van de open manchet is dat deze veiliger zijn omdat ze niet aan de arm blijven hangen in het geval je komt te vallen. Daarnaast blijft ook nooit de mouw van je jas/trui hangen met een open manchet omdat je er niet van bovenaf in hoeft te schuiven.

 

Handgreep van de loopkruk

Er bestaan verschillende handgrepen voor de loopkruk.
  • De standaard ergogrip; dit zijn de standaard ovale handgrepen.
  • De brede anatomische grip;  Deze handgreep is als het ware voorzien van een soort 'vleugels' zodat de druk beter over de hand en arm wordt verdeeld. Hiermee voorkomt u dus minder belasting aan de hand en de arm.
  • De zachte handgreep; Deze handgrepen zijn voorzien van een zacht rubberen laagje welke niet alleen voor een prettigere, maar vooral ook stroevere grip zorgen. En als u kiest voor anatomische zachte handgrepen, dan veren de 'vleugels' van deze handgrepen een beetje mee.

Voetdop loopkruk

Erg belangrijk zijn de voetdoppen van de loopkruk! krukken met versleten voetdoppen zijn levensgevaarlijk in gebruik, doordat u op een gladdere en/of vochtige ondergrond gemakkelijk weg kunt glijden. Gaat u met uw krukken in de sneeuw lopen of op een ijzige ondergrond, gebruik dan een ijs voetdop of ijspin voor onder uw kruk(ken).

Belast of onbelast lopen met de loopkruk

Als u één been of voet in zijn geheel moet ontzien, dan noemen we dat onbelast lopen. In dergelijk gevallen dient u extra veel te kunnen leunen op de krukken, en is het advies om te kiezen voor krukken met anatomisch gevormde handgrepen voor een zo optimaal mogelijke grip. Zoals in het stukje over de handgrepen ook al uitgelegd, verdeelt de anatomische handgreep de kruk over de hele arm wat dus een stuk minder belastend is voor de hand.
Veel mensen kiezen er in dat geval dan ook voor om krukken aan te schaffen met een gesloten manchet. Bovendien is de grip beter als de pols recht blijft tijdens het gebruik van de loopkruk, wat uiteindelijk weer beter is voor de handen en polsen.

Als u wel belast mag lopen, is het over het algemeen raadzaam om te kiezen voor krukken met een half open manchet. Deze bieden meestal ruim voldoende steun.

 

Loopinstructies traplopen loopkruk

De trap oplopen;
  • Ga dicht voor de eerste trede staan aan de kant waar de leuning zit
  • De leuning stevig vastpakken en de kruk overnemen met de andere hand
  • Het goede been wordt op de eerste trede gezet
  • Het been met letsel volgt nu met ondersteuning van de kruk
 
Mocht u een trap op moeten waar geen leuning zit, dan dient u twee krukken als steun te gebruiken. De volgorde blijft echter hetzelfde en het opstappen op een stoep doet u op exact dezelfde wijze.
 


Dezelfde trap aflopen;
  • Ga dicht voor de eerste trede staan aan de kant waar de leuning zit
  • De leuning stevig vastpakken en de kruk overnemen met de andere hand
  • Zet de kruk een trede lager en pas daarna het been met letsel
  • Het been met letsel volgt nu met ondersteuning van de kruk
  • Het goede been volgt daarna

Een loopkruk voor iedereen

Loopkrukken zijn bij ons verkrijgbaar in diverse soorten, maten en vrolijke kleuren.

Een kruk voor iedereen, jong en oud!

Powered by Lightspeed - Theme by InStijl Media
www.scootmobieleasy.nl 8.9 /10 - 481 beoordelingen